Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

MTK legendárium | 211. rész

Publikálva: 2022.06.09 Frissítve: 2022.06.08 MTK Budapest

Az MTK aranylánca.” (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 24. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „És akkor jött Opata Zoli!”

Mint láthattuk az 1922-es, botrányba fulladt MTK-VAC labdarúgó mérkőzést a 22. percben kellett lefújni. Az indulatok hevességét jól mutatja, hogy csak a karhatalom bevetésével sikerült rendet teremteni a pályán.

Öt nap elteltével – az akkori szabályoknak megfelelően – nem a teljes mérkőzés került újrajátszásra, csupán annak folytatása. Klug Henrik bíró döntése szerint 28 perc időtartamban.

Mindkét csapat erős bizonyítási vággyal lépett pályára. A mérkőzés az elmaradt MTK tizenegyes elvégzésével kellett, hogy kezdődjön, amire Braun Csibi az elmúlt öt nap alatt szó szerint ezer büntetővel készült. Egyet sem hagyott ki!

Most azután eljött a nagy pillanat. A két csapat kivonult az utánjátszásra. Az MTK a kiállított Molnár Gyuri nélkül, a VAC a szintén kiállított Fischer kapus híján. A többiek mind játszhattak, még a pofozkodó és megkergetett Opata Zoli is…

A feljegyzések tanúsága szerint Klug Frici mindig megbocsájtó bíró volt. Igaz, hogy a komoly sérült Hermannt majdhogynem a betegágyból vitték ki a pályára, aki komoly fájdalmai ellenére mégis vállalta a 28 percet.


A VAC kapuját Kövesre bízták. A bíró fütyült, Braun Csibi pedig nekikészült a tizenegyesnek.

A korabeli tudósítás így emlékezett az esetre:

„Kétlépéses roham, a félelmetes jobb láb nekilódul, bumm, süvít a labda a sarok felé…, de mintha fals lenne, egy kissé elkanyarodik és nekivágódik a kapufa külső élének, elpattan és a kornerzászló felé félremegy!

Braun áll ott…áll lehajtott fejjel, a VAC játékosai örömujjongással körültáncolják…”

A tizenegyes után azonban még hátra volt 27 perc, ami nagy idő.

Ekkor az MTK kissé átrendezte felállását: Braun középcsatárnak állt, Somogyi jobbszélső, Opata összekötő, Siklóssy szélső lett. Egyébként az MTK pechjére Siklóssy is lesérült, méghozzá elég banális módon: meccs előtti napon belelépett egy nyitva maradt csatornanyílásba.


A bajnokságért folytatott küzdelemben tehát az MTK elég rosszul állt. A pályán az aranycsapat romjai voltak láthatók, akik Csibi kihagyott tizenegyesét követően hősies küzdelembe kezdtek. Azonban teltek a súlyos percek és eredményt mégsem tudtak felmutatni a kék-fehérek.

A hangulat roppant izgatott volt, a játékosok folyton kiabáltak, veszekedtek, mely érezhetően a játék rovására ment. A mérkőzés képe alapján úgy tűnik, hogy az MTK kezdett beletörődni a vereségbe.

De ekkor jött (sorozatunk aktuális főszereplője) Opata Zoli!

A kaputól mintegy húsz méterre az örökmozgó és izgága Opata remek helyzetbe került, ami nem tetszett a védekező Weisz Gyulának és egyszerűen letalpalta az MTK híres ötösfogatának kiválóságát. Klug befújta a szabálytalanságot.

Végre komolyabb esély mutatkozott az MTK előtt a szépítésre…(folytatjuk)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!